Krumplispogácsa

2012.06.01. 09:13

Amit sokan szeretnek:) Dupla adaghoz írom a hozzávalókat, de nálunk még sose volt elég a szimpla. Ha valaki csak keveset akar, akkor mindent le kell felezni.

  • Hozzávalók:
  • 1kg liszt
  • 1 kg krumpli (igazából tök mindegy milyen, de krumplifajtánként változik kicsit a  tészta lágysága)
  • 330gr tejföl (20% os)
  • egy púpos evőkanál cukor
  • egy púpos evőkanál só
  • 3 közepes tojás (ha a felét csináljuk, elég bele egy jó nagy tojás) 
  • 2 cs dr oetkeres porélesztő (a haasossal, vagy a franciával vigyázni kell, azok 1 kilóhoz vannak, azokból csak egy csomag kell)
  • A megkenéshez egy tojás

A krumplit héjában megfőzzük, meg pucoljuk, majd krumplitörőn átnyomjuk. Hozzáöntjük az összes hozzávalót, és összegyúrjuk, míg szépen elválik az edény falától. Lágy tészta, a kezünktől sose válik el teljesen, illetve nagyon homogén se lesz egy sima tésztához képest, hiszen tele van krumplidarabbal. (nekem kb 20 perc szokott kézzel lenni a gyúrás. géppel valószínűleg max 10 perc)

Ha összegyúrtuk egy órára félretesszük. Szép lukacsosra keleszti az élesztő. Egy evőkanállal darabokat szakítunk lisztes kézbe, és gombócokat formázunk belőle. Ezeket sütőpapíros, vagy kilisztezett tepsiben kisütjük , miután megkentük őket tojássárgával (a tetején a bevágás, csak akkor marad meg, ha keményebb tészta sikerült, de ez krumplifüggő). Sütni 180°-on légkeveréssel (, vagy 200 fokon simán) sütjük aranysárgára.

Kicsit várni kell míg kihűl, forrón majdnem folyik a belseje. Érdemes egy  órát várni fogyasztás előtt.

 

                

A bejegyzés trackback címe:

https://kivulrolnezve.blog.hu/api/trackback/id/tr854558653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása